Cilinders met certificaat

Cilinders met certificaat

8 december 2022 Uit Door Redactie

Cilinders met certificaat zijn gepatenteerd en beschermen tegen ongeoorloofd kopiëren van sleutelprofielen. Wilt u sleutels nabestellen van certificaatcilinders, dan kunnen deze alleen worden besteld op vertoon van een leesbare kopie van het originele beveiligingscertificaat.

Er is een verschil tussen cilinders met codekaart en cilinders met certificaat. Wanneer u cilinders koopt met codekaart dan zit er geen patent op de cilinders en sleutels. De cilindersloten worden geleverd met een pasje waarbij ‘codekaart’ erop staat. Sommige slotenmakers kunnen dan alsnog sleutels namaken al kan dit soms wel lastig zijn. Cilinders met certificaat daarentegen worden geleverd met een pasje waarop ‘certificaat’ staat. Deze cilindersloten hebben een patent (geldig tot een specifiek jaar) waarbij sleutels dus alleen bijgemaakt kunnen worden op vertoon van het certificaat. 

Cilinders met certificaat zijn er in zowel SKG2 als SKG3. SKG3 cilindersloten zijn voorzien van kerntrekbeveiliging waarbij SKG2 cilinders dit niet zijn. Een voorbeeld van cilinders met certificaat zijn cilindersloten van Pfaffenhain Vitess. Dit zijn SKG3 cilindersloten en deze hebben een snijsleutel (deze gaan verticaal in het slot). Een ander voorbeeld van cilinders met certificaat zijn die van Pfaffenhain Bravus. Deze hebben ook het SKG3 keurmerk maar hebben daarnaast ook keersleutels (deze gaan horizontaal in het slot). Cilinders met certificaat kunnen ook ingezet worden in sluitplannen. Hierin wordt bepaald welke mensen toegang hebben tot welke deur met gebruik van slechts één sleutel per gebruiker.